Fakulta technologická

Chemie, technologie a analýza potravin

Vzdělávací cíle

Cílem studia doktorského studijního programu Chemie, technologie a analýza potravin je výchova odborníků v oblastech technologie, jakosti a nutričních hodnot surovin, potravin a pokrmů. Studijní program směřuje studenty k samostatné tvůrčí činnosti vycházející ze studia nejnovější vědecké literatury s návazností v experimentální činnost zabezpečující uplatnění výsledků v mezinárodním vědeckém prostředí s důrazem na jejich praktickou aplikaci. Součástí studia je plánování experimentů, získávání vědeckých dat a jejich kritické zhodnocení a interpretace. Cíle studia vycházejí z faktu, že se zvyšujícími se nároky konzumentů na kvalitu, nutriční složení či zdravotní nezávadnost potravin společně s nárůstem světové populace a incidencí civilizačních onemocnění je nezbytná inovace výrobních postupů surovinové základny, potravin a z nich připravených pokrmů. K tomu je nezbytné, aby pracovníci v oblasti potravinářství znali a dokázali interpretovat nejnovější informace z výzkumu a vývoje v oblasti potravinářství a gastronomie, včetně racionálního přístupu k využívání surovin a přírodních zdrojů. Trvalá udržitelnost však vyžaduje také vhodnou práci s druhotnými potravinářskými odpady. Studenti proto získají přehled o poznatcích v technologii výroby potravin stejně jako v chemii a analýze potravin. Získají přehled o postupech hodnocení chemických, biologických, fyzikálních, senzorických a nutričních parametrů kvality potravinářských surovin a produktů a také o zajištění bezpečnosti v potravinovém řetězci.

Návaznost na další studijní programy

Doktorský studijní program Chemie, technologie a analýza potravin navazuje na navazující magisterské studijní programy Technologie potravin a Chemie potravin a bioaktivních látek a bakalářský studijní program Technologie a hodnocení potravin.

Požadavky na přijetí

Doktorský studijní program Chemie, technologie a analýza potravin navazuje na navazující magisterské studijní programy Technologie potravin a Chemie potravin a bioaktivních látek a bakalářský studijní program Technologie a hodnocení potravin.

Další informace o přijímacím řízení fakulty

Profil absolventa

Absolvent doktorského studijního programu Chemie, technologie a analýza potravin bude na základě získaných odborných znalostí a dovedností schopen samostatné vědecko-výzkumné činnosti v oblastech potravinářství, chemie, analýzy či senzorické analýzy potravin. Odborné znalosti získá jednak studiem odborných předmětů, ale také působením v odborném týmu pracoviště a mezinárodní stáží. Odborné znalosti získá především při plánování, provádění a vyhodnocování experimentů. Prokázání odborných znalostí je spojeno s publikací výsledků v mezinárodních časopisech. Získané schopnosti a znalosti bude schopen uplatňovat při řešení složitých problémů souvisejících s technologií výroby potravin, nutričního složení, kvalitou a zdravotní nezávadností potravin a pokrmů. Díky znalostem z oblasti technologie výroby potravin, chemie a analýzy potravin, a dalších oblastí, je absolvent připraven na práci v potravinářském průmyslu, vývoji a výzkumu v potravinářství a v návazných oblastech řídících činností ve funkcích kontrolních, preventivních a státní správě. Dále se bude absolvent schopen uplatnit na vysokoškolských pracovištích, pracovištích Akademie věd nebo ve výzkumných ústavech. Absolvent je profilován ve znalostech inženýrských procesů a jejich uplatnění v technologických postupech při výrobě a zpracování potravin rostlinného a živočišného původu, včetně ekologických aspektů potravinářských výrob, ve znalostech vlivu technologických procesů na chemické složení, fyzikální, biologické, senzorické, výživové aj. charakteristiky zpracovaných produktů. Absolvent bude připraven k uplatnění především tam, kde je vyžadován hlubší stupeň pochopení problematiky v oblasti potravinářství a schopnost analytického přístupu k problému v tomto oboru. Dle Evropského rámce kvalifikací absolventi doktorského studijního programu Chemie, technologie a analýza potravin dosáhnou úrovně odpovídající nejvyšší úrovni EQF 8, což charakterizuje absolventy jako špičkově vzdělané jedince v oboru práce nebo studia a na rozhraní mezi obory, ovládající vysoce pokročilé a specializované dovednosti a techniky, schopné vykazovat značnou autoritu, inovační potenciál a akademickou i odbornou integritu, samostatně řešit problémy, vyvíjet nové postupy při práci v oboru, při studiu nebo ve výzkumu.

Předpoklad uplatnitelnosti

Absolvent je profilován ve znalostech inženýrských procesů a jejich uplatnění v technologických postupech při výrobě a zpracování potravin rostlinného a živočišného původu, včetně ekologických aspektů potravinářských výrob, ve znalostech vlivu technologických procesů na chemické složení, fyzikální, biologické, senzorické, výživové aj. charakteristiky zpracovaných produktů. Absolvent bude připraven k uplatnění především tam, kde je vyžadován hlubší stupeň pochopení problematiky v oblasti potravinářství a schopnost analytického přístupu k problému v tomto oboru.

Studijní plány

Rok platnosti: 2023

povinně volitelné předměty

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
Biologicky aktivní látky v potravináchZkouška0
Moderní trendy v chemii potravinZkouška0
Technologie a chemie potravin rostlinného původuZkouška0
Technologie a chemie potravin živočišného původuZkouška0
ZSTechnical Communication and Presentation Skills ABez ukončení0
ZSTechnical Communication and Presentation Skills CBez ukončení0
ZSTechnical Communication and Presentation Skills ZBez ukončení0
LSTechnical Communication and Presentation Skills BBez ukončení0
LSTechnical Communication and Presentation Skills DZkouška0
LSTechnical Communication and Presentation Skills LZkouška0