Fakulta technologická

Chemie potravin a bioaktivních látek

Vzdělávací cíle

Cílem studia je, na základě aktuálního stavu vědeckého poznání, poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti pokročilé organické chemie, metod strukturní analýzy, analytických separačních technik, analýzy potravin a studia vlastností a struktury chemických látek. Studenti získají nejen hluboké teoretické znalosti v oblasti aplikace instrumentálních metod, ale také schopnost samostatně vybrané přístroje používat, a interpretovat získané výsledky. Rovněž je kladen značný důraz na pochopení a rozpoznání vztahů mezi chemickými látkami navzájem a na vyhodnocení vlivu vnějších podmínek. Studenti se naučí uplatňovat tyto poznatky při řešení praktických problémů v oblastech chemie a analýzy potravin, přídatných látek a doplňků potravin a v dalších příbuzných oblastech. Cílem studia v tomto programu je i pěstování svobodného myšlení, nezávislého vědeckého bádání a všestranná podpora tvůrčího ducha.

Návaznost na další studijní programy

Studijní program Chemie potravin a bioaktivních látek navazuje na bakalářský studijní program Analýza a technologie potravin, akreditovaný na Fakultě technologické UTB ve Zlíně. Obecně vzato ale může tento magisterský studijní program představovat vhodnou alternativu i pro absolventy celé řady dalších bakalářských nebo magisterských studijních programů, především z oblastí vzdělávání Chemie, Potravinářství či jejich kombinace. Po ukončení studia mají absolventi možnost pokračovat v doktorském studiu, např. ve studijních programech Chemie a technologie potravin nebo Chemie a technologie materiálů, akreditovaných na Fakultě technologické UTB ve Zlíně.

Požadavky na přijetí

Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Základní podmínkou pro přijetí do magisterského studijního programu je absolvování bakalářského stupně studia daného nebo příbuzného studijního programu.

Další informace o přijímacím řízení fakulty

Profil absolventa

Absolventi studijního programu Chemie potravin a bioaktivních látek mají rozsáhlé teoretické a praktické znalosti v oblasti jak přírodních, tak syntetických látek,vyskytujících se v potravinách, potřebné pro jejich charakterizaci, izolaci, analytické stanovení a interpretaci získaných výsledků. Mají také předpoklady pro aplikace nabytých vědomostí a dovedností v oblastech spojených s výzkumem potravin, potravinových doplňků a dalších chemických látek využívaných v potravinářském průmyslu, v oblasti chemie nutraceutik a funkčních potravin, jakož i v oblasti autentizace a falšování potravin. Disponují potřebnými znalostmi z oblasti legislativy vztahujícími se k potravinářské praxi. Jsou kvalifikovaní k uplatňování výpočetní techniky a samostatnému používání moderních a pokročilých laboratorních metod či sofistikovaných přístrojů nejen v oblasti analýzy potravin a bioaktivních látek, ale také v oblasti organické a supramolekulární chemie. Absolventi jsou také schopni navrhovat a aplikovat postupy, vedoucí k optimalizaci podmínek pro stanovení nejrůznějších typů analytů či uplatňovat vhodná řešení při syntéze biologicky aktivních organických sloučenin. V neposlední řadě jsou připraveni také pro odborné řízení absolventů středních škol,pracujících v laboratořích.

Předpoklad uplatnitelnosti

V magisterském studijním programu Chemie potravin a bioaktivních látek jsou vychováváni odborníci, kteří najdou uplatnění ve výzkumných a analytických laboratořích podniků v oblasti potravinářského, chemického a farmaceutického průmyslu, výzkumných institucí či orgánů státního dozoru.

Studijní plány

Rok platnosti: 2023

povinné předměty

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1ZSAnalýza a hodnocení potravinZkouška7
1ZSChemie potravin IIZkouška5
1ZSChemie přídatných látek a doplňků potravinZkouška4
1ZSLaboratoř separačních metodZápočet2
1ZSSeparační metodyZkouška3
1ZSOborový seminář IZápočet2
1LSAngličtina v chemii potravin a bioaktivních látekZkouška2
1LSAnalýza bioaktivních látek v potravináchZkouška5
1LSOborový seminář IIZápočet2
1LSSemestrální projektKlasifikovaný zápočet4
1LSSupramolekulární chemieKlasifikovaný zápočet4
1LSTeorie a metody strukturní analýzyZkouška5
1LSMolekulární biologieZkouška5
2ZSAplikace NMR v analýze potravin a bioaktivních látekZkouška4
2ZSInterpretace chromatografických a spektrálních datZkouška4
2ZSOborový seminář IIIZápočet2
2ZSSemestrální projekt IIKlasifikovaný zápočet7
2ZSLegislativa potravinZkouška5
2LSDiplomová práceZápočet30

Předměty SZZ - povinné

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
2LSInstrumentální metody v analýze potravin a bioaktivních látekStátní závěrečná zkouška0
2LSChemie potravin a přídatných látekStátní závěrečná zkouška0

povinně volitelné předměty I

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1ZSPokročilá laboratorní technikaKlasifikovaný zápočet3
1ZSMetody syntézy organických látekZkouška4
1LSFarmakochemieZkouška3
2ZSBioaktivní heterocyklické sloučeninyZkouška4
2ZSStruktura a symetrie molekulKlasifikovaný zápočet4

povinně volitelné předměty II

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1ZSFunkční potravinyZkouška3
1ZSPrincipy úchovy potravinZkouška4
1LSChemie nutraceutikZkouška3
2ZSAutentizace a falšování potravinZkouška4
2ZSSenzorické hodnocení potravinZkouška4

Předměty SZZ - povinně volitelné

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
2LSBiologicky aktivní látkyStátní závěrečná zkouška0
2LSChemie nutraceutik a funkčních potravinStátní závěrečná zkouška0
2LSKontrola kvality potravin při výrobě a skladováníStátní závěrečná zkouška0
2LSSyntéza a struktura organických sloučeninStátní závěrečná zkouška0