Fakulta technologická

Technologie potravin

Vzdělávací cíle

Ve dvouletém magisterském studijním programu jsou vychováváni odborníci pro technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, podnicích uvádějících potraviny a nápoje do oběhu, státní správu, výzkumné a vývojové instituce. Studium poskytuje na základě aktuálního stavu vědeckého poznání, výzkumu a vývoje rozšíření teoretických i praktických znalostí v oblastech technologie výroby potravin a nápojů.

Návaznost na další studijní programy

Tento studijní program navazuje na bakalářský studijní program Technologie a hodnocení potravin. Absolventi magisterského studijního programu Technologie potravin mohou dále studovat v doktorském studijním programu realizovaném na Fakultě technologické: Chemie a technologie potravin, oboru Technologie potravin.

Požadavky na přijetí

Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Základní podmínkou pro přijetí do magisterského studijního programu je absolvování bakalářského stupně studia daného nebo příbuzného studijního programu.

Další informace o přijímacím řízení fakulty

Profil absolventa

Absolventi mají hluboké znalosti a porozumění v oblasti technologie a hygieny masa a masných výrobků, mléka a mléčných výrobků, drůbeže, zvěřiny a výrobků z nich, ryb a ostatních vodních živočichů a výrobků mrazíren a mrazírenských výrobků, vajec, polotovarů a tuků živočišného původu, včelích produktů, mlýnských obilních výrobků a pekárenských výrobků a těstovin, brambor, škrobu a výrobků z nich, luštěnin, olejnatých semen a tuků rostlinného původu, cukru, cukrovinek, sladidel, soli, koření, ochucovadel, hořčice, dehydratovaných výrobků, čaje, kávy a kávovin, nápojů, ovoce, zeleniny, suchých plodů, hub a výrobků z nich. Absolventi mají hluboké znalosti a porozumění v oblasti druhů a složení potravin a procesů v nich probíhajících, rozumí oblasti chemické, mikrobiologické, fyzikální a senzorické analýzy potravin a jsou schopni na základě aktuálního stavu predikovat vývoj jakosti a bezpečnosti surovin, meziproduktů i finálních produktů v průběhu doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti. Absolventi mají hluboké znalosti kvality, hygieny a zdravotní nezávadnosti potravin, jsou schopni aplikovat postupy správné výrobní a hygienické praxe v jednotlivých provozech potravinového řetězce a mají hluboké znalosti teorií, konceptů a metod hygieny a technologie potravin, procesů probíhajících v potravinách, v oblasti analýzy potravin, kvality, hygieny a zdravotní nezávadnosti potravin, v oblasti kontroly potravin a dále z oblasti legislativy, ekonomiky managementu a marketingu potravin. Součástí kompetencí absolventa je i hodnocení výživy člověka z pohledu naplňování zásad správné výživy. Absolventi umí aplikovat poznatky a tvůrčím způsobem řešit komplikované problémy z technologie získávání, výroby, zpracování, skladování, distribuce a prodeje potravin, umí aplikovat i komplikované postupy kontroly potravin.

Předpoklad uplatnitelnosti

Absolventi jsou odborně vychováváni pro řídící technologické a kontrolní pozice ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, podnicích uvádějících potraviny a nápoje do oběhu, státní správu a také výzkumná a vývojová pracoviště zaměřená na technologii potravin a hodnocení jejich jakosti a zdravotní nezávadnosti.

Studijní plány

Rok platnosti: 2023

povinné předměty

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1ZSAnalýza a hodnocení potravinZkouška7
1ZSMikrobiologie potravinZkouška4
1ZSRočníkový projektKlasifikovaný zápočet3
1ZSSenzorické hodnocení potravinZkouška4
1ZSTechnologie výroby potravin rostlinného původu IZkouška6
1ZSTechnologie výroby potravin živočišného původu IZkouška6
1LSAngličtina v technologii potravinZkouška2
1LSLaboratoř mikrobiologie potravinKlasifikovaný zápočet2
1LSMolekulární biologieZkouška5
1LSAplikovaná povrchová a koloidní chemie v potravinářstvíZkouška4
1LSPodpora přípravy a realizace výroby potravin IIKlasifikovaný zápočet3
1LSTechnologická cvičení IZápočet2
1LSTechnologie výroby potravin rostlinného původu IIZkouška6
1LSTechnologie výroby potravin živočišného původu IIZkouška6
2ZSZpracování ovoce, zeleniny a minoritních rostlinných surovinZkouška4
2ZSFyzikální vlastnosti potravinKlasifikovaný zápočet3
2ZSLegislativa v potravinářství IIZkouška5
2ZSRočníkový projektKlasifikovaný zápočet3
2ZSŘízení bezpečnosti potravin IIKlasifikovaný zápočet3
2ZSSeminář k diplomové práciZápočet1
2ZSVýroba alkoholických a nealkoholických nápojůZkouška5
2ZSTechnologie tuků a detergentůZkouška5
2LSDiplomová práceZápočet30
2LSExkurzeZápočet1

Předměty SZZ - povinné

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
2LSTechnologie potravin rostlinného původuStátní závěrečná zkouška0
2LSTechnologie potravin živočišného původuStátní závěrečná zkouška0

Předměty SZZ - povinně volitelné

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
2LSAnalýza a hodnocení potravinStátní závěrečná zkouška0
2LSMikrobiologie potravinStátní závěrečná zkouška0
2LSVýživa člověkaStátní závěrečná zkouška0