- Fakulta
- Fakulta technologická
- Název
- Gastronomie a výživa | B0721P210002
- Forma
- Prezenční
- Typ
- Bakalářský
- Jazyk
- Čeština
- Udělovaný titul
- Bc.
- Délka studia
- 3 roky
Vzdělávací cíle
Cílem studia tříletého profesně zaměřeného bakalářského studijního programu Gastronomie a výživa je poskytnout teoretické vzdělání a osvojit praktické dovednosti od základů gastronomie, přes jednotlivé gastronomické technologie, regionální gastronomii a gastroturismus, až po alternativní a nové způsoby stravování. Studentovi budou dále předány základní znalosti z oblasti výživy člověka, jejího hodnocení a dopadu na zdraví člověka.
Návaznost na další studijní programy
Absolvent tohoto bakalářského studia má možnost rozšířit si své znalosti a dovednosti studiem dalších studijních programů se zaměřením na technologii potravin nebo jiných příbuzných oborů.
Požadavky na přijetí
Podmínkou pro přijetí ke studiu v bakalářském studijním programu je dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání.
Další informace o přijímacím řízení fakulty
Profil absolventa
Absolvent profesně zaměřeného studijního programu Gastronomie a výživa disponuje základními znalostmi a dovednostmi z oblasti vlastností potravinářských surovin a faktorů ovlivňujících proces výroby, zpracování, skladování, distribuce a prodeje potravin a pokrmů. Absolvent ovládá problematiku zásad správné výrobní a hygienické praxe na všech úrovních výroby, zpracování, servírování a prodeje pokrmů a nápojů. Absolvent má kompetence pro řízení a kontrolu přípravy a výroby pokrmů, hodnocení jejich jakosti po přípravě, v průběhu výdeje, případně během skladování. Dokáže aplikovat šetrné postupy úpravy potravin, pokrmů a hotových jídel, včetně nejnovějších technologií přípravy. Prakticky aplikuje kritéria a postupy pro vstupní, mezioperační a výstupní kontrolu potravin, pokrmů a hotových jídel. Je samostatný v řídících, rozhodovacích a kontrolních procesech v oblasti provozu gastronomických zařízení a hotelového managementu, sestavuje kalkulace výrobků a služeb, uzavírá kontrakty na dodávky domácích surovin, produktů a zboží s garancí kvality, čerstvosti a bezpečnosti. S oblastí gastronomie úzce souvisí oblast výživy člověka, ve které je absolvent schopen stanovit, zhodnotit a popsat aktuální stravovací zvyklosti konzumenta a navrhnout změnu stravovacích návyků k dosažení zdravého životního stylu. Absolvent má znalosti z oblasti legislativy a právních předpisů v gastronomii a potravinářství, které dotváří jeho profil a usnadňuje uplatnění na trhu práce. Absolvent prokazuje odborné znalosti: - ze základů přírodních věd aplikovaných v gastronomii a výživě člověka, - týkající se faktorů ovlivňujících proces výroby, zpracování, skladování, distribuce a prodeje potravin a pokrmů - nejmodernějších trendů v gastronomii a potravinářství (technologie, postupy), - zásad hotelového managementu a řízení restauračního provozu, - ze základů projektového managementu (pravidla, postupy a metody), - z oblasti řízení procesů v oboru gastronomie a potravinářství. Absolvent disponuje odbornými dovednostmi: - aplikace poznatků z technologie získávání, výroby, zpracování, skladování, distribuce a prodeje potravin a pokrmů, - odebírání vzorků z prostředí, potravin a pokrmů, zacházení s potravinami a pokrmy, vyšetřování a interpretování výsledků vyšetření na úrovni kvalitativních a hygienických parametrů, - realizace postupů kontroly technologie a hygieny potravinářských a gastronomických provozů, - hodnocení a popis kvality a bezpečnosti surovin a finálních produktů, - realizace postupů pro zjištění stavu výživy člověka, - zhodnocení a popsání aktuálních stravovacích zvyklostí konzumenta ve vztahu k zásadám správné výživy, - navržení změn stravovacích návyků k dosažení zdravého životního stylu, - vyhledání a používání právních předpisů z oblasti gastronomie a potravinářství, - volba a aplikace vhodných postupů a technologie v souladu s nejnovějšími trendy v gastronomii a potravinářství, Absolvent získá obecné způsobilosti: - orientace v problému z oblasti gastronomie a výživy člověka a navržení a následné realizování jeho řešení, - koordinace činnost týmu dle rámcového zadání a přidělených zdrojů a odpovědnost za jeho výsledky, - srozumitelné a přesvědčivé sdělení informace o povaze odborných problémů odborníkům i laikům a vlastní názor na jejich řešení, - používání svých odborných znalostí, odborných dovedností a obecné způsobilosti v anglickém jazyce na úrovni B2, - samostatné získávání dalších odborných znalostí, dovedností a způsobilostí na základě především praktických zkušeností a jejich vyhodnocení, ale také samostatným studiem teoretických poznatků oboru
Předpoklad uplatnitelnosti
Absolvent prakticky aplikuje kritéria a postupy pro vstupní, mezioperační a výstupní kontrolu potravin, pokrmů a hotových jídel. Je samostatný v řídících, rozhodovacích a kontrolních procesech v oblasti provozu gastronomických zařízení a hotelového managementu, sestavuje kalkulace výrobků a služeb, uzavírá kontrakty na dodávky domácích surovin, produktů a zboží s garancí kvality, čerstvosti a bezpečnosti. S oblastí gastronomie úzce souvisí oblast výživy člověka, ve které je absolvent schopen stanovit, zhodnotit a popsat aktuální stravovací zvyklosti konzumenta a navrhnout změnu stravovacích návyků k dosažení zdravého životního stylu.
Studijní plány
Rok platnosti: 2024
adaptační předměty
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Seminář z matematiky | Zápočet | 1 |
1 | ZS | Adaptační seminář | Zápočet | 1 |
1 | ZS | Seminář z chemie | Zápočet | 1 |
povinné předměty
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Matematika I | Zkouška | 5 |
1 | ZS | Antropologie potravin a výživy | Klasifikovaný zápočet | 5 |
1 | ZS | Seminář z biologie | Zápočet | 2 |
1 | ZS | Základy a vývoj gastronomie ve společnosti | Zkouška | 5 |
1 | ZS | Základy chemie | Zkouška | 4 |
1 | ZS | Mikrobiologie v gastronomii | Zkouška | 5 |
1 | ZS | Základy zbožíznalství potravin | Zkouška | 4 |
1 | LS | Seminář k odborné praxi I | Zápočet | 2 |
1 | LS | Projektový management | Zápočet | 2 |
1 | LS | Odborná praxe I | Zápočet | 6 |
1 | LS | Technologie v gastronomii I | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | LS | Technika obsluhy a služeb | Zápočet | 3 |
1 | LS | Základy fyziky | Zkouška | 4 |
1 | LS | Epidemiologie a bezpečnost potravin | Zkouška | 5 |
povinně volitelné předměty
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | LS | Angličtina Ia | Klasifikovaný zápočet | 2 |
1 | LS | Angličtina Ib | Klasifikovaný zápočet | 2 |
1 | LS | Angličtina - Příprava na zkoušky Cambridge I | Klasifikovaný zápočet | 2 |