- Fakulta
- Fakulta technologická
- Název
- Chemie potravin a bioaktivních látek | N0721A210005
- Forma
- Prezenční
- Typ
- Navazující
- Jazyk
- Čeština
- Udělovaný titul
- Ing.
- Délka studia
- 2 roky
Vzdělávací cíle
Cílem studia je, na základě aktuálního stavu vědeckého poznání, poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti pokročilé organické chemie, metod strukturní analýzy, analytických separačních technik, analýzy potravin a studia vlastností a struktury chemických látek. Studenti získají nejen hluboké teoretické znalosti v oblasti aplikace instrumentálních metod, ale také schopnost samostatně vybrané přístroje používat, a interpretovat získané výsledky. Rovněž je kladen značný důraz na pochopení a rozpoznání vztahů mezi chemickými látkami navzájem a na vyhodnocení vlivu vnějších podmínek. Studenti se naučí uplatňovat tyto poznatky při řešení praktických problémů v oblastech chemie a analýzy potravin, přídatných látek a doplňků potravin a v dalších příbuzných oblastech. Cílem studia v tomto programu je i pěstování svobodného myšlení, nezávislého vědeckého bádání a všestranná podpora tvůrčího ducha.
Návaznost na další studijní programy
Studijní program Chemie potravin a bioaktivních látek navazuje na bakalářský studijní program Analýza a technologie potravin, akreditovaný na Fakultě technologické UTB ve Zlíně. Obecně vzato ale může tento magisterský studijní program představovat vhodnou alternativu i pro absolventy celé řady dalších bakalářských nebo magisterských studijních programů, především z oblastí vzdělávání Chemie, Potravinářství či jejich kombinace. Po ukončení studia mají absolventi možnost pokračovat v doktorském studiu, např. ve studijních programech Chemie a technologie potravin nebo Chemie a technologie materiálů, akreditovaných na Fakultě technologické UTB ve Zlíně.
Požadavky na přijetí
Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Základní podmínkou pro přijetí do magisterského studijního programu je absolvování bakalářského stupně studia daného nebo příbuzného studijního programu.
Další informace o přijímacím řízení fakulty
Profil absolventa
Absolventi studijního programu Chemie potravin a bioaktivních látek mají rozsáhlé teoretické a praktické znalosti v oblasti jak přírodních, tak syntetických látek,vyskytujících se v potravinách, potřebné pro jejich charakterizaci, izolaci, analytické stanovení a interpretaci získaných výsledků. Mají také předpoklady pro aplikace nabytých vědomostí a dovedností v oblastech spojených s výzkumem potravin, potravinových doplňků a dalších chemických látek využívaných v potravinářském průmyslu, v oblasti chemie nutraceutik a funkčních potravin, jakož i v oblasti autentizace a falšování potravin. Disponují potřebnými znalostmi z oblasti legislativy vztahujícími se k potravinářské praxi. Jsou kvalifikovaní k uplatňování výpočetní techniky a samostatnému používání moderních a pokročilých laboratorních metod či sofistikovaných přístrojů nejen v oblasti analýzy potravin a bioaktivních látek, ale také v oblasti organické a supramolekulární chemie. Absolventi jsou také schopni navrhovat a aplikovat postupy, vedoucí k optimalizaci podmínek pro stanovení nejrůznějších typů analytů či uplatňovat vhodná řešení při syntéze biologicky aktivních organických sloučenin. V neposlední řadě jsou připraveni také pro odborné řízení absolventů středních škol,pracujících v laboratořích.
Předpoklad uplatnitelnosti
V magisterském studijním programu Chemie potravin a bioaktivních látek jsou vychováváni odborníci, kteří najdou uplatnění ve výzkumných a analytických laboratořích podniků v oblasti potravinářského, chemického a farmaceutického průmyslu, výzkumných institucí či orgánů státního dozoru.
Studijní plány
Rok platnosti: 2024
povinné předměty
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Analýza a hodnocení potravin | Zkouška | 7 |
1 | ZS | Chemie potravin II | Zkouška | 5 |
1 | ZS | Chemie přídatných látek a doplňků potravin | Zkouška | 4 |
1 | ZS | Laboratoř separačních metod | Zápočet | 2 |
1 | ZS | Separační metody | Zkouška | 3 |
1 | ZS | Oborový seminář I | Zápočet | 2 |
1 | LS | Angličtina v chemii potravin a bioaktivních látek | Zkouška | 2 |
1 | LS | Analýza bioaktivních látek v potravinách | Zkouška | 5 |
1 | LS | Oborový seminář II | Zápočet | 2 |
1 | LS | Semestrální projekt | Klasifikovaný zápočet | 4 |
1 | LS | Supramolekulární chemie | Klasifikovaný zápočet | 4 |
1 | LS | Teorie a metody strukturní analýzy | Zkouška | 5 |
1 | LS | Molekulární biologie | Zkouška | 5 |
2 | ZS | Aplikace NMR v analýze potravin a bioaktivních látek | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Interpretace chromatografických a spektrálních dat | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Laboratoř chemie přídatných látek a doplňků potravin | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | ZS | Oborový seminář III | Zápočet | 1 |
2 | ZS | Semestrální projekt II | Klasifikovaný zápočet | 6 |
2 | ZS | Legislativa potravin | Zkouška | 5 |
2 | LS | Diplomová práce | Zápočet | 30 |
povinně volitelné předměty I
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Pokročilá laboratorní technika | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | ZS | Metody syntézy organických látek | Zkouška | 4 |
1 | LS | Farmakochemie | Zkouška | 3 |
2 | ZS | Bioaktivní heterocyklické sloučeniny | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Struktura a symetrie molekul | Klasifikovaný zápočet | 4 |
povinně volitelné předměty II
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Funkční potraviny | Zkouška | 3 |
1 | ZS | Principy úchovy potravin | Zkouška | 4 |
1 | LS | Chemie nutraceutik | Zkouška | 3 |
2 | ZS | Autentizace a falšování potravin | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Senzorické hodnocení potravin | Zkouška | 4 |