- Fakulta
- Fakulta technologická
- Název
- Technologie potravin | N0721A210004
- Forma
- Kombinovaná
- Typ
- Navazující
- Jazyk
- Čeština
- Udělovaný titul
- Ing.
- Délka studia
- 2 roky
Vzdělávací cíle
Ve dvouletém magisterském studijním programu jsou vychováváni odborníci pro technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, podnicích uvádějících potraviny a nápoje do oběhu, státní správu, výzkumné a vývojové instituce. Studium poskytuje na základě aktuálního stavu vědeckého poznání, výzkumu a vývoje rozšíření teoretických i praktických znalostí v oblastech technologie výroby potravin a nápojů.
Návaznost na další studijní programy
Tento studijní program navazuje na bakalářský studijní program Technologie a hodnocení potravin. Absolventi magisterského studijního programu Technologie potravin mohou dále studovat v doktorském studijním programu realizovaném na Fakultě technologické: Chemie a technologie potravin, oboru Technologie potravin.
Požadavky na přijetí
Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Základní podmínkou pro přijetí do magisterského studijního programu je absolvování bakalářského stupně studia daného nebo příbuzného studijního programu.
Další informace o přijímacím řízení fakulty
Profil absolventa
Absolventi mají hluboké znalosti a porozumění v oblasti technologie a hygieny masa a masných výrobků, mléka a mléčných výrobků, drůbeže, zvěřiny a výrobků z nich, ryb a ostatních vodních živočichů a výrobků mrazíren a mrazírenských výrobků, vajec, polotovarů a tuků živočišného původu, včelích produktů, mlýnských obilních výrobků a pekárenských výrobků a těstovin, brambor, škrobu a výrobků z nich, luštěnin, olejnatých semen a tuků rostlinného původu, cukru, cukrovinek, sladidel, soli, koření, ochucovadel, hořčice, dehydratovaných výrobků, čaje, kávy a kávovin, nápojů, ovoce, zeleniny, suchých plodů, hub a výrobků z nich. Absolventi mají hluboké znalosti a porozumění v oblasti druhů a složení potravin a procesů v nich probíhajících, rozumí oblasti chemické, mikrobiologické, fyzikální a senzorické analýzy potravin a jsou schopni na základě aktuálního stavu predikovat vývoj jakosti a bezpečnosti surovin, meziproduktů i finálních produktů v průběhu doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti. Absolventi mají hluboké znalosti kvality, hygieny a zdravotní nezávadnosti potravin, jsou schopni aplikovat postupy správné výrobní a hygienické praxe v jednotlivých provozech potravinového řetězce a mají hluboké znalosti teorií, konceptů a metod hygieny a technologie potravin, procesů probíhajících v potravinách, v oblasti analýzy potravin, kvality, hygieny a zdravotní nezávadnosti potravin, v oblasti kontroly potravin a dále z oblasti legislativy, ekonomiky managementu a marketingu potravin. Součástí kompetencí absolventa je i hodnocení výživy člověka z pohledu naplňování zásad správné výživy. Absolventi umí aplikovat poznatky a tvůrčím způsobem řešit komplikované problémy z technologie získávání, výroby, zpracování, skladování, distribuce a prodeje potravin, umí aplikovat i komplikované postupy kontroly potravin.
Předpoklad uplatnitelnosti
Absolventi jsou odborně vychováváni pro řídící technologické a kontrolní pozice ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, podnicích uvádějících potraviny a nápoje do oběhu, státní správu a také výzkumná a vývojová pracoviště zaměřená na technologii potravin a hodnocení jejich jakosti a zdravotní nezávadnosti.
Studijní plány
Rok platnosti: 2024
povinné předměty
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Analýza a hodnocení potravin | Zkouška | 7 |
1 | ZS | Mikrobiologie potravin | Zkouška | 4 |
1 | ZS | Ročníkový projekt | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | ZS | Senzorické hodnocení potravin | Zkouška | 4 |
1 | ZS | Technologie výroby potravin rostlinného původu I | Zkouška | 6 |
1 | ZS | Technologie výroby potravin živočišného původu I | Zkouška | 6 |
1 | LS | Odborný cizí jazyk - angličtina | Zkouška | 2 |
1 | LS | Laboratoř mikrobiologie potravin | Klasifikovaný zápočet | 2 |
1 | LS | Molekulární biologie | Zkouška | 5 |
1 | LS | Aplikovaná povrchová a koloidní chemie v potravinářství | Zkouška | 4 |
1 | LS | Podpora přípravy a realizace výroby potravin II | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | LS | Technologická cvičení I | Zápočet | 2 |
1 | LS | Technologie výroby potravin rostlinného původu II | Zkouška | 6 |
1 | LS | Technologie výroby potravin živočišného původu II | Zkouška | 6 |
2 | ZS | Výživa a stravování člověka | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Zpracování ovoce, zeleniny a minoritních rostlinných surovin | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Fyzikální vlastnosti potravin | Klasifikovaný zápočet | 3 |
2 | ZS | Legislativa v potravinářství II | Zkouška | 5 |
2 | ZS | Řízení bezpečnosti potravin II | Klasifikovaný zápočet | 3 |
2 | ZS | Seminář k diplomové práci | Zápočet | 1 |
2 | ZS | Výroba alkoholických a nealkoholických nápojů | Zkouška | 5 |
2 | ZS | Technologie tuků a detergentů | Zkouška | 5 |
2 | LS | Diplomová práce | Zápočet | 30 |