Fakulta technologická

Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie

Podat přihlášku

Vzdělávací cíle

Magisterský studijní program si klade za cíl připravovat schopné odborníky pro technologické, řídicí a kontrolní funkce v průmyslových podnicích zaměřených na výrobu kultur mikroorganizmů, doplňků stravy a biosyntézu jejich složek, enzymatických přípravků do potravinářského průmyslu a na další obory, kde se aplikuje biotechnologický přístup zejména v podobě využití mikroorganizmů, enzymů a obecně metabolitů prokaryotických a eukaryotických buněk. Je koncipován tak, aby jeho absolventi byli rovněž specialisty pro práci ve výzkumných, vývojových a obchodních organizacích, školství nebo státní správě.

Návaznost na další studijní programy

Tento studijní program navazuje na bakalářský studijní program Technologie a hodnocení potravin, především na specializaci Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie. Na předkládaný studijní program by pak navazoval doktorský studijní program Chemie, technologie a analýza potravin.

Požadavky na přijetí

Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána jako vnitřní norma na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/smernice-dekana/). Základní podmínkou pro přijetí do navazujícího magisterského studijního programu je absolvování bakalářského stupně studia v oblasti potravinářských technologií, biotechnologií nebo obdobně zaměřeného studijního programu.

Další informace o přijímacím řízení fakulty

Profil absolventa

Absolventi jsou odborně vychováni pro řídicí technologické a kontrolní pozice v biotechnologických a potravinářských podnicích a dalších oborech, kde se aplikují živé organizmy nebo jejich metabolity. Mají teoretické a praktické vědomosti o podstatě mikrobiologických a biotechnologických procesů. Ovládají techniky kultivace organizmů a přípravy biotechnologicky významných látek a jsou tak schopni vhodně využívat mikrobiální kultury v biotechnologiích a mají rovněž znalosti z biotechnologické produkce potravinářských přídatných látek, enzymatických preparátů a také biosyntézy jednotlivých komponent doplňků stravy. Absolventi mají rovněž znalosti z oblasti kvality, hygieny a řízení zdravotní nezávadnosti potravin a produktů biotechnologií, jsou schopni aplikovat postupy správné výrobní a hygienické praxe v jednotlivých biotechnologických provozech a/nebo provozech potravinového řetězce.

Předpoklad uplatnitelnosti

Absolventi se uplatní na pozicích spojených s plánováním, realizací a řízením výroby v podnicích zaměřených na potravinářské a další biotechnologie. Praktické uplatnění mohou nalézt především jako technologové nebo vedoucí výroby v potravinářských podnicích zaměřených na biotechnologické procesy (např. pivovary, vinařství, producenti čistých potravinářských kultur, mlékárenské podniky a další). Další uplatnění mohou nalézt v laboratořích, v zemědělství, ve výrobě krmiv, nebo ve farmaceutickém průmyslu. Uplatnění mohou rovněž nalézt v dozorových orgánech zabývajících se dodržováním a naplňováním právních předpisů v oblasti biotechnologií a potravinářství. Mohou se také uplatnit v certifikačních orgánech certifikujících systémy managementu bezpečnosti potravin, resp. biotechnologických produktů, případně v organizacích vykonávajících konzultační a poradenskou činnost. Dále se mohou rovněž uplatnit ve výzkumných a vývojových institucích.

Studijní plány

Rok platnosti: 2025

Povinné předměty

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1ZSBioinženýrstvíZkouška5
1ZSEkologie mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích a při produkci potravinKlasifikovaný zápočet2
1ZSGeneticky modifikované organizmy v potravinářstvíZkouška4
1ZSVyužití mikroorganizmů v biotechnologiíchZkouška6
1ZSOborový seminářZápočet1
1ZSToxikologieKlasifikovaný zápočet2
1ZSBiotechnologie ve výrobě potravin živočišného původuZkouška6
1LSAngličtina v biotechnologiíchKlasifikovaný zápočet2
1LSFunkční potraviny a nutraceutikaKlasifikovaný zápočet3
1LSAnalýza mikroorganizmů a jejich produktůZkouška7
1LSBiotechnologická produkce biologicky aktivních látekZkouška4
1LSIndividuální projektZápočet2
1LSBiotechnologické zpracování vedlejších potravinářských produktůZkouška4
1LSBiotechnologie ve výrobě potravin rostlinného původuZkouška5

Povinně volitelné předměty

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1ZSPrincipy úchovy potravinZkouška4
1ZSFyzikální vlastnosti potravinKlasifikovaný zápočet4
1ZSSenzorické hodnocení potravinZkouška4
1LSFarmakochemieZkouška3
1LSBiotechnologie pro ochranu prostředíZkouška4
1LSBuněčné technologie a produkce biomolekulKlasifikovaný zápočet2
1LSTechnologická cvičení z potravinářských biotechnologiíZápočet3