Fakulta technologická

Chemie a analýza potravin

Podat přihlášku

Anotace

Cílem studia ve specializaci Chemie a analýza potravin je poskytnout absolventům hlubší znalosti nejen z oblasti potravinářství, ale také z oblasti přírodních věd a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.

Požadavky na přijetí

Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Podmínkou pro přijetí ke studiu v bakalářském studijním programu je dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání.

Další informace o přijímacím řízení fakulty

Profil absolventa

U specializace Chemie a analýza potravin prokazují absolventi rozšířené kompetence v oblasti chemické analýzy potravin, aplikace instrumentálních metod v analýze potravin, ale také v oblasti syntézy a analýzy bioaktivních látek.

Předpoklad uplatnitelnosti

Absolventi se mohou uplatnit v podnicích potravinářského průmyslu, v kontrolních a zkušebních laboratořích, v podnicích veřejného stravování, v obchodních organizacích a státní správě.

Studijní plány

Rok platnosti: 2024

povinné předměty

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1ZSMatematika IZkouška7
1ZSZáklady biologieZkouška3
1ZSSeminář z fyzikyZápočet2
1ZSObecná a anorganická chemieZkouška4
1ZSSeminář z chemieZápočet2
1ZSZáklady laboratorní technikyKlasifikovaný zápočet3
1ZSZáklady toxikologie a ochrany životního prostředíKlasifikovaný zápočet3
1ZSZáklady zbožíznalství potravinZkouška4
1LSMatematika IIZkouška6
1LSLaboratoř biologieZápočet2
1LSÚvod do chemie potravinKlasifikovaný zápočet4
1LSFyzika IZkouška5
1LSLaboratoř anorganické chemieKlasifikovaný zápočet3
1LSOrganická chemie IZkouška4
1LSZáklady senzorické analýzyKlasifikovaný zápočet2
2ZSChemie potravinZkouška4
2ZSLaboratoř organické chemieKlasifikovaný zápočet3
2ZSAnalytická chemieZkouška4
2ZSBiochemie IZkouška4
2ZSLaboratoř analytické chemieKlasifikovaný zápočet3
2ZSObecná mikrobiologieZkouška6
2LSFyzikální chemie IZkouška7
2LSChemická informatikaKlasifikovaný zápočet2
2LSOrganická chemie IIZkouška7
2LSÚvod do chemie bioaktivních látekZkouška5
2LSBiochemie IIZkouška4
2LSLaboratoř biochemieKlasifikovaný zápočet2
2LSZáklady instrumentálních metod v analýze potravinZkouška5
3ZSBakalářská práce IZápočet9
3ZSOborový seminář IZápočet2
3ZSPotravinářská mikrobiologieZkouška5
3ZSKvalita a bezpečnost potravinZkouška4
3ZSLegislativa v potravinářství IKlasifikovaný zápočet2
3ZSPotravinářské technologie a biotechnologie IZkouška6
3LSAnalýza potravinZkouška6
3LSAplikace instrumentálních metodKlasifikovaný zápočet3
3LSBioorganická chemieZkouška4
3LSBakalářská práce IIZápočet9
3LSOborový seminář IIZápočet2
3LSPotravinářské technologie a biotechnologie IIZkouška6

povinně volitelné předměty I

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1LSAngličtina IaKlasifikovaný zápočet2
1LSAngličtina IbKlasifikovaný zápočet2
2ZSAngličtina IIaZkouška2
2ZSAngličtina IIbZkouška2
2LSAngličtina IIIaKlasifikovaný zápočet2
2LSAngličtina IIIbKlasifikovaný zápočet2
3ZSAngličtina IVaZkouška2
3ZSAngličtina IVbZkouška2

povinně volitelné předměty II

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
1ZSRepetitorium z matematikyZápočet2
1ZSRepetitorium z obecné a anorganické chemieZápočet2
1LSPodnikatelské aktivity IZkouška2
1LSRepetitorium z organické chemieZápočet2