- Fakulta
- Fakulta technologická
- Program
- Technologie a hodnocení potravin | B0721A210002
- Název
- Gastronomické technologie | T19002
- Forma
- Kombinovaná
- Typ
- Bakalářský
- Jazyk
- Čeština
- Udělovaný titul
- Bc.
- Délka studia
- 3 roky
Anotace
Cílem studia ve specializaci Gastronomické technologie je poskytnout absolventům hlubší znalosti z oblasti moderní gastronomie, potravinářství, přírodních věd a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Požadavky na přijetí
Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Podmínkou pro přijetí ke studiu v bakalářském studijním programu je dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání.
Další informace o přijímacím řízení fakulty
Profil absolventa
V případě specializace Gastronomické technologie disponují absolventi rozšířenými kompetencemi v oblasti výroby pokrmů, hodnocení jejich jakosti po přípravě, v průběhu výdeje, případně během skladování za chladírenských nebo mrazírenských podmínek.
Předpoklad uplatnitelnosti
Absolventi se mohou uplatnit v podnicích potravinářského průmyslu, v kontrolních a zkušebních laboratořích, v podnicích veřejného stravování, v obchodních organizacích a státní správě.
Studijní plány
Rok platnosti: 2024povinné předměty
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Matematika I | Zkouška | 7 |
1 | ZS | Technika obsluhy a služeb | Zápočet | 2 |
1 | ZS | Základy biologie | Zkouška | 3 |
1 | ZS | Základy a vývoj gastronomie ve společnosti | Zkouška | 4 |
1 | ZS | Seminář z fyziky | Zápočet | 2 |
1 | ZS | Obecná a anorganická chemie | Zkouška | 4 |
1 | ZS | Seminář z chemie | Zápočet | 2 |
1 | ZS | Základy toxikologie a ochrany životního prostředí | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | ZS | Základy zbožíznalství potravin | Zkouška | 4 |
1 | LS | Matematika II | Zkouška | 6 |
1 | LS | Gastronomické technologie I | Klasifikovaný zápočet | 4 |
1 | LS | Laboratoř biologie | Zápočet | 2 |
1 | LS | Oborový seminář | Zápočet | 1 |
1 | LS | Fyzika I | Zkouška | 5 |
1 | LS | Laboratoř anorganické chemie | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | LS | Organická chemie I | Zkouška | 4 |
1 | LS | Základy senzorické analýzy | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | ZS | Chemie potravin | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Laboratoř organické chemie | Klasifikovaný zápočet | 3 |
2 | ZS | Analytická chemie | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Biochemie I | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Laboratoř analytické chemie | Klasifikovaný zápočet | 3 |
2 | ZS | Obecná mikrobiologie | Zkouška | 6 |
2 | LS | Gastronomické technologie II | Zkouška | 4 |
2 | LS | Regionální a světová gastronomie | Zkouška | 4 |
2 | LS | Technologická zařízení ve stravovacích službách | Klasifikovaný zápočet | 5 |
2 | LS | Fyzikální chemie | Zkouška | 6 |
2 | LS | Laboratoř biochemie | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | LS | Vybrané kapitoly z epidemiologie a hygieny | Zkouška | 2 |
3 | ZS | Gastronomické technologie III | Zkouška | 5 |
3 | ZS | Hotelový a restaurační provoz | Klasifikovaný zápočet | 4 |
3 | ZS | Výživa člověka | Zkouška | 4 |
3 | ZS | Potravinářská mikrobiologie | Zkouška | 5 |
3 | ZS | Legislativa v potravinářství I | Klasifikovaný zápočet | 2 |
3 | ZS | Potravinářské technologie a biotechnologie I | Zkouška | 6 |
3 | LS | Analýza potravin | Zkouška | 6 |
3 | LS | Bakalářská práce | Zápočet | 10 |
3 | LS | Hodnocení výživy | Zkouška | 4 |
3 | LS | Společenský styk a diplomatický protokol | Klasifikovaný zápočet | 3 |
3 | LS | Wellness gastronomie | Klasifikovaný zápočet | 3 |
3 | LS | Potravinářské technologie a biotechnologie II | Zkouška | 6 |
povinně volitelné předměty I
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | LS | Angličtina Ia | Klasifikovaný zápočet | 2 |
1 | LS | Angličtina Ib | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | ZS | Angličtina IIa | Zkouška | 2 |
2 | ZS | Angličtina IIb | Zkouška | 2 |
2 | LS | Angličtina IIIa | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | LS | Angličtina IIIb | Klasifikovaný zápočet | 2 |
3 | ZS | Angličtina IVa | Zkouška | 2 |
3 | ZS | Angličtina IVb | Zkouška | 2 |
povinně volitelné předměty II
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
2 | ZS | Nutraceutika ve výživě a zdravý životní styl | Klasifikovaný zápočet | 4 |
2 | ZS | Víno v gastronomii | Klasifikovaný zápočet | 4 |
2 | LS | Vinařská technologie a hodnocení vína | Zkouška | 5 |
2 | LS | Základy úchovy a skladování pokrmů | Zkouška | 5 |