- Fakulta
- Fakulta technologická
- Program
- Technologie a hodnocení potravin | B0721A210002
- Název
- Technologie potravin | T19001
- Forma
- Prezenční
- Typ
- Bakalářský
- Jazyk
- Čeština
- Udělovaný titul
- Bc.
- Délka studia
- 3 roky
Anotace
Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Požadavky na přijetí
Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Podmínkou pro přijetí ke studiu v bakalářském studijním programu je dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání.
Další informace o přijímacím řízení fakulty
Profil absolventa
U specializace Technologie potravin prokazují absolventi rozšířené kompetence v oblasti výroby jednotlivých druhů potravin, hodnocení jejich jakosti po výrobě i v průběhu skladování.
Předpoklad uplatnitelnosti
Absolventi se mohou uplatnit v podnicích potravinářského průmyslu, v kontrolních a zkušebních laboratořích, v podnicích veřejného stravování, v obchodních organizacích a státní správě.
Studijní plány
Rok platnosti: 2024adaptační předměty
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Seminář z matematiky | Zápočet | 1 |
1 | ZS | Adaptační seminář | Zápočet | 1 |
1 | ZS | Seminář z chemie | Zápočet | 1 |
povinné předměty
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | ZS | Matematika I | Zkouška | 5 |
1 | ZS | Základy biologie | Zkouška | 3 |
1 | ZS | Seminář z fyziky | Zápočet | 2 |
1 | ZS | Obecná a anorganická chemie | Zkouška | 4 |
1 | ZS | Základy toxikologie a ochrany životního prostředí | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | ZS | Potravinový řetězec | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | ZS | Produkce potravinářských surovin | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | ZS | Oborový seminář I | Zápočet | 1 |
1 | ZS | Základy zbožíznalství potravin | Zkouška | 4 |
1 | LS | Matematika II | Zkouška | 6 |
1 | LS | Laboratoř biologie | Zápočet | 2 |
1 | LS | Úvod do biotechnologií | Klasifikovaný zápočet | 4 |
1 | LS | Fyzika I | Zkouška | 5 |
1 | LS | Laboratoř anorganické chemie | Klasifikovaný zápočet | 3 |
1 | LS | Organická chemie I | Zkouška | 4 |
1 | LS | Oborový seminář II | Zápočet | 1 |
1 | LS | Základy senzorické analýzy | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | ZS | Chemie potravin | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Laboratoř organické chemie | Klasifikovaný zápočet | 3 |
2 | ZS | Analytická chemie | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Biochemie I | Zkouška | 4 |
2 | ZS | Laboratoř analytické chemie | Klasifikovaný zápočet | 3 |
2 | ZS | Obecná mikrobiologie | Zkouška | 6 |
2 | LS | Fyzikální chemie | Zkouška | 6 |
2 | LS | Cytologie a morfologie mikroorganismů | Zkouška | 5 |
2 | LS | Laboratoř biochemie | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | LS | Technologie potravin I | Zkouška | 6 |
2 | LS | Technologie potravin II | Zkouška | 6 |
2 | LS | Vybrané kapitoly z epidemiologie a hygieny | Zkouška | 2 |
3 | ZS | Výživa člověka | Zkouška | 4 |
3 | ZS | Potravinářská mikrobiologie | Zkouška | 5 |
3 | ZS | Legislativa v potravinářství I | Klasifikovaný zápočet | 2 |
3 | ZS | Podpora přípravy a realizace výroby potravin I | Klasifikovaný zápočet | 2 |
3 | ZS | Řízení bezpečnosti potravin I | Zkouška | 3 |
3 | ZS | Technologie potravin III | Zkouška | 5 |
3 | ZS | Technologie potravin IV | Zkouška | 5 |
3 | LS | Analýza potravin | Zkouška | 6 |
3 | LS | Hodnocení výživy | Zkouška | 4 |
3 | LS | Bakalářská práce | Zápočet | 10 |
3 | LS | Cvičení z technologie potravin | Zápočet | 2 |
3 | LS | Technologie potravin V | Zkouška | 5 |
3 | LS | Technologie potravin VI | Zkouška | 5 |
povinně volitelné předměty I
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
1 | LS | Angličtina Ia | Klasifikovaný zápočet | 2 |
1 | LS | Angličtina Ib | Klasifikovaný zápočet | 2 |
1 | LS | Angličtina - Příprava na zkoušky Cambridge I | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | ZS | Angličtina IIa | Zkouška | 2 |
2 | ZS | Angličtina IIb | Zkouška | 2 |
2 | ZS | Angličtina - Příprava na zkoušky Cambridge II | Zkouška | 2 |
2 | LS | Angličtina IIIa | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | LS | Angličtina IIIb | Klasifikovaný zápočet | 2 |
2 | LS | Angličtina - Příprava na zkoušky Cambridge III | Klasifikovaný zápočet | 2 |
3 | ZS | Angličtina IVa | Zkouška | 2 |
3 | ZS | Angličtina IVb | Zkouška | 2 |
3 | ZS | Angličtina - Příprava na zkoušky Cambridge IV | Zkouška | 2 |
povinně volitelné předměty II
Ročník | Semestr | Název | Typ ukončení | Poč. kreditů |
---|---|---|---|---|
2 | ZS | Základy balení potravin | Klasifikovaný zápočet | 3 |
2 | LS | Podnikatelské aktivity I | Zkouška | 2 |
2 | LS | Základy úchovy a skladování pokrmů | Zkouška | 5 |