Fakulta technologická

Gastronomické technologie

Anotace

Cílem studia ve specializaci Gastronomické technologie je poskytnout absolventům hlubší znalosti z oblasti moderní gastronomie, potravinářství, přírodních věd a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.

Požadavky na přijetí

Podmínky pro přijetí ke studiu jsou stanoveny Směrnicí děkana k přijímacímu řízení, která je každoročně vydávána na Fakultě technologické. V této směrnici jsou konkretizovány požadavky pro přijetí v daném akademickém roce a je zveřejňována na úřední desce FT (https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/legislativa-prijimacich-rizeni/). Podmínkou pro přijetí ke studiu v bakalářském studijním programu je dosažení úplného středního nebo úplného středního odborného vzdělání.

Další informace o přijímacím řízení fakulty

Profil absolventa

V případě specializace Gastronomické technologie disponují absolventi rozšířenými kompetencemi v oblasti výroby pokrmů, hodnocení jejich jakosti po přípravě, v průběhu výdeje, případně během skladování za chladírenských nebo mrazírenských podmínek.

Předpoklad uplatnitelnosti

Absolventi se mohou uplatnit v podnicích potravinářského průmyslu, v kontrolních a zkušebních laboratořích, v podnicích veřejného stravování, v obchodních organizacích a státní správě.

Studijní plány

Rok platnosti: 2024

povinné předměty

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
2ZSChemie potravinZkouška4
2ZSLaboratoř organické chemieKlasifikovaný zápočet3
2ZSAnalytická chemieZkouška4
2ZSBiochemie IZkouška4
2ZSLaboratoř analytické chemieKlasifikovaný zápočet3
2ZSObecná mikrobiologieZkouška6
2LSGastronomické technologie IIZkouška4
2LSRegionální a světová gastronomieZkouška4
2LSTechnologická zařízení ve stravovacích službáchKlasifikovaný zápočet5
2LSFyzikální chemieZkouška6
2LSLaboratoř biochemieKlasifikovaný zápočet2
2LSVybrané kapitoly z epidemiologie a hygienyZkouška2
3ZSGastronomické technologie IIIZkouška5
3ZSHotelový a restaurační provozKlasifikovaný zápočet4
3ZSVýživa člověkaZkouška4
3ZSPotravinářská mikrobiologieZkouška5
3ZSLegislativa v potravinářství IKlasifikovaný zápočet2
3ZSPotravinářské technologie a biotechnologie IZkouška6
3LSAnalýza potravinZkouška6
3LSBakalářská práceZápočet10
3LSHodnocení výživyZkouška4
3LSSpolečenský styk a diplomatický protokolKlasifikovaný zápočet3
3LSWellness gastronomieKlasifikovaný zápočet3
3LSPotravinářské technologie a biotechnologie IIZkouška6

povinně volitelné předměty I

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
2ZSAngličtina IIaZkouška2
2ZSAngličtina IIbZkouška2
2ZSAngličtina - Příprava na zkoušky Cambridge IIZkouška2
2LSAngličtina IIIaKlasifikovaný zápočet2
2LSAngličtina IIIbKlasifikovaný zápočet2
2LSAngličtina - Příprava na zkoušky Cambridge IIIKlasifikovaný zápočet2
3ZSAngličtina IVaZkouška2
3ZSAngličtina IVbZkouška2
3ZSAngličtina - Příprava na zkoušky Cambridge IVZkouška2

povinně volitelné předměty II

RočníkSemestrNázevTyp ukončeníPoč. kreditů
2ZSNutraceutika ve výživě a zdravý životní stylKlasifikovaný zápočet4
2ZSVíno v gastronomiiKlasifikovaný zápočet4
2LSVinařská technologie a hodnocení vínaZkouška5
2LSZáklady úchovy a skladování pokrmůZkouška5