- Fakulta
- Fakulta technologická
- Název
- Technologie a hodnocení potravin | B0721A210002
- Forma
- Prezenční
- Typ
- Bakalářský
- Udělovaný titul
- Bc.
Vzdělávací cíle
Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Návaznost na další studijní programy
Na tento bakalářský studijní program navazují magisterskské studijní programy Technologie potravin a Chemie potravin a bioaktivních látek.
Profil absolventa
Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů. Absolventi jsou schopni hodnotit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních výrobků produktů v průběhu celé doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti, a to chemickými, mikrobiologickými, fyzikálními metodami a metodami senzorické analýzy. Absolventi znají jednotlivé prvky potravinového řetězce (získávání, výroba a zpracování, skladování, distribuce, prodej, stravování a související služby) a jejich vliv na jakost a bezpečnosti nejen surovin, ale zejména hotových produktů. Absolventi mají znalosti z oblasti výživy člověka a jsou schopni zhodnotit aktuální stravovací zvyklosti konzumenta ve vztahu k zásadám správné výživy. Absolventi disponují znalostmi z oblasti řízení procesů, které dotváří jejich profil a usnadňují uplatnění na trhu práce. Absolventi mají znalosti z oblasti legislativy relevantní v potravinářské praxi a také ovládají postupy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin.
Předpoklad uplatnitelnosti
Absolventi se mohou uplatnit v podnicích potravinářského průmyslu, v kontrolních a zkušebních laboratořích, v podnicích veřejného stravování, v obchodních organizacích a státní správě.
Specializace/obory programu
Zk. | Specializace / Obor | Počet kreditů | Délka studia |
---|---|---|---|
pbTP | Technologie potravin T19001 | 180 | 3 |
pbGT | Gastronomické technologie T19002 | 180 | 3 |
pbAP | Chemie a analýza potravin T19003 | 180 | 3 |
pbPB | Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie T19004 | 180 | 3 |